Menorca i la llum del Nord – A partir de Hartung-Bergman

Ca n’Oliver presenta l’exposició “Menorca i la llum del Nord. A partir de Hartung-Bergman” Uns mostra de la influència de Menorca en artistes procedents del nord d’Europa El Centre d’Art […]

Ca n’Oliver presenta l’exposició “Menorca i la llum del Nord. A partir de Hartung-Bergman”

Uns mostra de la influència de Menorca en artistes procedents del nord d’Europa

El Centre d’Art Ca n’Oliver – Col·lecció Hdez. Sanz – Hdez.Mora acollirà a partir del 22 d’abril l’exposició “Menorca i la llum del Nord. A partir de Hartung-Bergman”.

La mostra, que s’inaugura el 22 d’abril a les 19.00 hores i comissariada per Carles Jiménez, està formada per setanta obres de deu artistes procedents del nord d’Europa que han viscut o viuen a Menorca, com són Hans Hartung i Anna-Eva Bergman, Arnulf Bjorndal, Hermann Pabst, Ron Webb, Bettina Gleiss, Francois Perri, Alfred Hutchison, Theresia Malaise i Lindsay Mullen.

Hi destaquen les pintures i aquarel·les de Hans Hartung i Anna-Eva Bergman, de l’any 1933, cedides per la Fondation Hartung-Bergman d’Antibes (França), així com una sèrie de documents que il·lustren la seva vida a l’illa durant aquells anys.

Una maqueta de la casa en marès —elaborada per Toni Bagur— és l’epicentre d’aquest espai. El Museu de Menorca també ha col·laborat cedint les obres d’Arnulf Bjørndal. I el seu fill, Andreas, aporta els documents relatius a les activitats artístiques i culturals que Arnulf Bjørndal va dur a terme a Fornells.

També hi col·labora la Fundació Hospital Illa del Rei, mitjançant la cessió de les obres de Hermann Pabst, completades per Rita Pabst amb les fotografies i escrits del seu avi.

Punt de partida
L’any 1933, Hans Hartung i Anna-Eva Bergman es van construir una casa a Cala Tirant. Durant l’any i escaig que hi van viure, la seva pintura va evolucionar de forma notable, assentant les bases del reconeixement que els hi arribaria més endavant (Anna-Eva Bergman té dedicada una gran exposició retrospectiva, al Musée d’Art Moderne de París, fins al 26 de juliol). La casa va ser, a més, el primer exemple a Menorca de l’arquitectura d’estil racionalista.

Aquest fet és el punt de partida d’una proposta expositiva que fa un recorregut pels darrers noranta anys i per la influència que l’illa ha tingut en tot un grup d’artistes vinguts del nord d’Europa. Procedents de Suècia, Alemanya, França, Escòcia, Bèlgica, Anglaterra o Noruega, van arribar amb un bagatge cultural i una concepció de l’art diferent de la nostra, centrada en la llum interior, el paisatge, el simbolisme i la mitologia nòrdica, i van trobar una llum i un paisatge humà i natural que van canviar la seva manera de crear.

 

Menorca i la llum del Nord - A partir de Hartung-Bergman

Localización

Alquiler de barcos en Menorca
Alquiler de barcos en Menorca

Próximos eventos


error: Contenido protegido